Velkommen til Ejby IF

Nyt medlem? Læs om vores forskellige afdelinger og hvad vi tilbyder hos Ejby IF.

Fibersprængning

Fibersprængning i lægmuskel

En fibersprængning, muskelbristning i lægmusklen er meget almindeligt. Det er ikke kun en typisk fodboldskade, men en skade som rammer udøvere af langt de fleste sportsgrene.
Når lægmusklen strækkes ud over det maksimale, så sprænges de små muskelfibre som musklen består af. Det skyldes ofte mangel på opvarmning, for dårlig udstrækning før og efter sport samt at lægmusklen som sagt ”presses” til at yde mere end den er i stand til.

 
 

Hvor slem er skaden?

En fibersprængning i lægmusklen kan opdeles i tre kategorier, hvor den sidste er den værste form for skade og den der tager længst tid at komme over.

  1. Musklen kramper og strammer når den udstrækkes eller spændes og man føler smerte herved. Det er de mindste fibre i musklen der er beskadiget og man skal forvente en 2 ugers pause.
  2. Musklen er meget øm og gør ondt ved berøring. Skaden kan ses på lægmusklen som et blåt mærke da blod fra musklen er løbet ud i området hvor skaden er sket. Regn med 5-6 ugers pause og genoptræning.
  3. Man kan ikke stå på benet eller aktivere lægmusklen uden ekstrem smerte. Man vil kunne føle en bule eller en kraftig hævning af området omkring skaden. Skaden skal tilses af en læge og hvis musklen er meget skadet, så kan det være nødvendigt med operation. Regn med 3-4 måneders genoptræning før du er klar igen
Behandling af fibersprængning i læg
  1. Er du det mindste i tvivl om skadens omfang, så kontakt en sportslæge. Brug kun denne artikel som ledetråd. Skal det gå stærkt, så tager du kontakt til et privathospital med speciale i idrætsskader.
  2. Når skaden er sket er det første og vigtigste nedkøling. Der skal is på så hurtigt som muligt. En ispose ligges omkring læggen og skal sidde i 20 minutter. Dette gentages 4 gange dagligt i flere dage. Husk at ligge et viskestykke eller andet mellem isposen og huden. Aldrig is direkte på huden.
  3. Få fat i et elastikbind som skal give kompression for at undgå hævelse. Det må ikke sidde for stramt.
  4. Gå til lægen og få udskrevet noget anti-inflammatorisk medicin så som Iboprofen eller lignende.
  5. Lægmusklen skal have så meget hvile som muligt. Dvs. ned i sofaen og op med benet. Det er en god ide at have skaden så højt som muligt i forhold til hjertet.
  6. Husk de 4 forrige step ved at kalde det RICE-metoden. Rest, Ice, Compression and Elevation.
  7. Når smerten er væk kan du begynde med forsigtig udstrækning og forsigtig belastning. Sid med fødderne på gulvet og træk tæerne op under foden i 10 sekunder. Gentag 5-10 gange. Det for lægmusklen til at spænde og arbejde. Løft tæerne op fra gulvet i 10 sekunder, 5-10 gange for at få lægmusklen til at strække sig.
  8. Hvis du ikke mærker bedring efter nogle dage, så kontakt en sportslæge.

 

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge.

 
 

Hovedsponsorer

Få de seneste opdateringer med på vores Facebook side.

Nyheder fra Ejby IF



Kommende Arrangementer